lördag 12 mars 2011

Våfflor i massor!

Dagen började med en lång sovmorgon. Sedan bar det av till Bäckebol för att bl a inhandla gardinstänger till de nya hissgardinerna. Väl hemma igen blev det lite mellanmål med Bullens korv med bröd.

Familjen Erlandsson kom på lite våffelfika och en stunds småprat. Kaffelatte, grädde, hjortronsylt och socker smaksatt med vaniljstång serverades som tillbehör. Det blev två olika sorters våfflor. Båda varianterna blev riktigt frasiga.

Våffelsmet nr 1
Frasiga våfflor

Ingredienser
8-10 st

3 1/2 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
4 dl mjölk
100 g smält smör


Gör så här
Blanda vetemjöl och bakpulver i en skål. Tillsätt mjölken. Vispa till en jämn smet. Tillsätt det avsvalnande smöret. Hetta upp våffeljärnet. Pensla med lite smör före första laggen. Grädda våfflorna och servera med sylt och vispad grädde. Tips: Våffelsmeten kan göras i förväg.

Våffelsmet nr 2
Glutenfria våfflor med maizenamjöl

Det här recepten räcker till cirka 5 våfflor.
Ingredienser
  • 2 ägg
  • 3 dl mjölk
  • 2 msk majsolja
  • 3 dl majsstärkelse (Maizenamjöl - inte redningen)
  • 2 tsk bakpulver
  • 1 krm salt
Gör så här
Blanda majsstärkelse, bakpulver och salt. Vispa äggen med elvisp med hälften av mjölken och all olja. Häll i äggblandningen i majsblandningen. Vispa ner resten av mjölken tills det blir en slät smet. Grädda. TIPS! Vispa i smeten mellan gräddningarna eftersom mjölet vill sjunka till bottnen!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar