onsdag 16 mars 2011

Solen strålar!

Nu var det några dagar sedan jag skrev något här på bloggen.
I helgen blev det mycket vila. Vi började med lite spa och kvällmat på Marstrands Havshotell på fredag kväll. Sedan avslutade vi med kaffe hos fina Stina på Marstrands ön. Lördagen var lugn och bara det nödvändigaste blev gjort. På kvällen blev det en god foundu. På söndagen blev det en lååång sovmorgon med efterföljande underbar brunsch på Havshotellet.

Under veckan har det varit mycket läxläsning. På måndagen tog jag och Ida en skön cykeltur ner till stallet och tittade på ridlektionerna. På tisdagseftermiddagen ägnades åt seminarium på GU. Idag tog jag en långpromenad ner till hamnen. Där var det helt ljuvligt. Solen gassade och det var bedövande tyst. När jag satt där och njöt kom Karin och lille Elvin. Vi hade en mysig stund och enades om att vi bor i paradiset! Nästa gång får vi ta med fika. :)

Nu är prinsen på väg hem från jobbet och nu ska fiskgratängen in i ugnen.

Klassisk fiskgratäng
Foto: TV4
Antal portioner: 4
Ingredienser
600 g fiskfilé
2 msk finhackad gul lök
3 msk riven ost
Sås:
4 dl fiskbuljong
1/2 dl vitt vin
2 msk smör
2 msk vetemjöl
1 dl grädde*
2 msk pressad citronsaft
salt och malen vitpeppar
Pommes duchesse:
1 kg potatis
2 äggulor
2 msk neutral olja
salt och malen vitpeppar
1 krm riven muskonöt
Garnerning:
dill

Gör så här:
1. Pommes duchesse: Skala och koka potatisen mjuk, häll av vattnet och låt potatisen ånga av. Pressa den genom en potatispress. Tillsätt äggulorna och matfett under vispning med en ballongvisp så att massan blandas väl. Krydda med salt, peppar och riven muskot.
2. Smörj en kastrull och lägg i den finhackade löken. Vik eller rulla fisken med skinnsidan inåt och placera fisken i kastrullen, krydda med salt och peppar. Tillsätt fiskbuljong och vitt vin, lägg på ett lock och sjud fisken sakta i 10 - 12 minuter. Ta upp fisken och sila av buljongen.
3. Sås: Smält smör och blanda i mjöl. Tillsätt buljong och grädde och koka varsamt i 15 - 20 minuter. Krydda mot såsen med salt, peppar och lite citronsaft mot slutet.
4. Sätt ugnen på 275°. Smörj en ugnssäker form och spritsa duchessen längs en del av kanten på formen. Lägg på fisken i mitten av formen och häll över såsen, strö över osten och gratinera i ugnen tills gratängen fått en gyllenbrun färg. Det tar ca 15 minuter. Garnera med dillkvist.


Hej svejs!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar