Prinsessan på sommarens läger.
I kväll har jag firat min födelsedag lite i förskott. Mor, bror, barnen, prinsen och en extra småläning var gäster. Det serverades Tjälknöl, potatisgratäng och en stor sallad. Till kaffet blev det Prinsesstårta. Det var första gången jag gjort Tjälknöl, men absolut inte den sista. Det blev riktigt bra!
Tjälknöl
Buffé nr 10 2009, sida 25
Tillagningstid: Över 20 tim, Svårighetsgrad: Medel, Portioner: 4-6
Ingredienser
- ca 1 1/2 kg djupfryst älgstek (jag hade oxstek)
- 1 liter vatten
- 1 dl salt
- 1/2 dl socker
- 10 krossade enbär
- 1 tsk torkad timjan
Gör så här
1. Sätt ugnen på 75°C. Lägg steken otinad i en ugnssäker form eller liten långpanna. Ställ in formen i nedre delen av ugnen.2. Sätt in en köttermometer efter ca 6 timmar. (Här höjde jag till 100 grader) Låt stå i ugnen tills innertemperaturen på köttet är 65-70°C, jag tog ut den vid 72 gradet) det kan ta ytterligare 6 timmar.
3. Koka upp vattnet med salt och socker i en gryta och låt kallna. Tillsätt enbär och timjan. Lägg ner den varma steken i lagen. Låt ligga svalt 4-5 timmar. (Jag lät den ligga i ca 1 dygn) Ta upp steken och torka den lätt med hushållspapper. Skär steken i tunna skivor och servera med potatisgratäng.
FÖR ALLA? Fri från gluten, laktos, mjölkprotein och ägg.
Efter två intensiva dagar är kropp och knopp ganska möra. Vad morgondagen för med sig får vi se. Antagligen blir det besök på båtmässan, ett verkligt vårtecken!
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar