torsdag 21 april 2011

Nässelsoppa!

Idag har det varit ca 20 grader varmt. Har varit ute nästan hela dagen och fick till och med mig kameran ut en stund. Vitsippor, Vårlök, Scilla, Magnolia och den första sparrisknoppen frodas. Nu är naturen som bäst!!

I eftermiddag tog jag och förenade nytta med nöje. Rensade bland nässlor och kirschkål så att det kunde bli en härlig och nyttig vårsoppa.

Loisans nässelsoppa.
2,5 liter nässlor
0,5 l Kirschkål
1 knippe gräslök
1 gul lök
2 hönsbuljongtärningar
0,7 l vatten
1 msk smör
1 msk vetemjöl
3 dl grädde
1 dl cream fraich
salt
peppar
riven muskot

Tillbehör:
Kokta ägghalvor
knaperstekt bacon

Häll sköljda nässlor/kirschkål i kokande vatten. Koka 2-3 minuter. Häll i durklag och kyl med kallt vatten. Krama ur till en boll. Hacka grovt och fräs i smör tillsammans med hackad lök och gräslök några minuter. Mixa med stavmixer och slå på lite vatten för en jämn massa. Strö över mjöl och häll på resten vatten, smula ner buljongen. Slå på grädde. Krydda efter smak. Låt koka upp. Strax innan servering tillsätt cream fraich och koka upp. Servera med tillbehören.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar