söndag 4 november 2012

Söndagsmiddag

Idag har jag tagit fram lergrytan som stod längst in i skåpet. Tror inte att den varit framme på de senaste 20 åren!

Dagens middag blir hel kyckling med diverse tillbehör.

Citruskyckling i lergryta, 4 pers.
1 hel kyckling, ca 1,4 kg
1 msk olja
2 tsk salt
1 tsk grovmalen svartpeppar
1 msk timjan
1 citron, använd skal & saft från halva och klyfta halva
1 apelsin, använd skal & saft från halva och klyfta halva
5 vitlöksklyftor, krossade och delade på mitten
ca 1 kg valfria grönsaker (ex småpotatis, scharlottenlök, sötpotatis el. andra rotfrukter)

Blötlägg hela grytan i 30 minuter.
Gnid in kycklingen med olja och krydda runt om och inuti med salt, peppar och timjan. Fyll kycklingen med vitlök, citron- och apelsinklyftor. Pressa över citron- och apelsinjuice.
Töm lergrytan på vatten och lägg i kycklingen samt de grönsaker ni valt runt kycklingen. Ställ in i kall ugn och sätt den på 250°. Låt stå i ugnen i ca 1 h. Ta sedan av locket och låt kycklingen få färg, i ytterligare 15 minuter. Kolla så köttsaften inte är rosa eller röd om du inte använder termometer.


Detta är ytterligare en variant som ska provas framöver.

Hel kyckling i lergryta med honung, chili och citron.

1 hel kyckling
2 vitlöksklyftor
Röd chili efter smak
Rosmarin
Oregano
1 hel citron, i bitar
C:a 50 g smör
Citronsaft från 1 citron
½ dl flytande honung
Lägg lergrytan i blöt c:a 25 minuter.

Under tiden så hackar du vitlöken, örterna och chilin, och lägger dem under skinnet på kycklingen. Stoppa in citronbitar i kycklingen.

Lägg den i lergrytan och salta och peppra kycklingen runt om.

Smält smöret, pressa i citronsaften och häll i honungen. Blanda ordentligt. Häll blandningen över. Ställ i kall ugn, sätt på ugnen på 250 grader. Låt stå inne i ~90 minuter.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar