lördag 24 november 2012

Härlig höstdag!

Idag blev det en härlig tur till skogen i Hermansby. Så många gånger som jag sprungit i de bergen med morfar.... <3

Mycket hade ändrat sig, på grannens mark växte en hög granskog som gjorde att utsikten mot Kärna var helt borta! Barndomens känsla av att det var otroligt långt till skogen stämde inte heller så bra. :)

Vårt ärende var att hämta tallris inför advent, så vi, (jag, Daniel och mamma) hade med Morbror Sune. Efteråt träffade vi "moster" ;) Eva och det blev lite fika innan vi åkte hem. Nu har jag piffat på altanen med tall och mossa, men behöver åka till Ingelas Trädgård för att köpa en dörrkrans.

Nu blir det lite ostkaka till efterrätt. Till middag hade vi kyckling som var riktigt god.

Stekt kyckling med citron och rosmarin.
Servera gärna med ugnsrostade grönsaker (rödbeta, sötpotatis och vitlök) och klyftpotatis samt en god yoghurtsås till (blanda grekisk yoghurt med riven parmesan och lite vitlök).

Du kan använda en hel kyckling som du styckar i lår, två bröst (vardera bröst kan delas) samt vingar.

4 - 6 port stekt kyckling med citron och rosmarin
Ingredienser:
1 kg hel kyckling i bitar eller 4-6 kycklingklubbor
juice av 1 citron
3 msk olivolja
1 tsk rosmarin
1 msk soja
1/2 tsk salt
Några varv på pepparkvarnen med svartpeppar.
Tillagning:
Dela ev. den hela kycklingen i bitar (om du köpt hel kyckling).
Blanda citronjuice, olja och kryddor.
Lägg kycklingbitarna eller klubborna i en plastpåse, häll ner marinaden och knyt.
Låt marinera ca en halvtimme i kylen. Kycklingen blir ännu godare om den får ligga över natten i marinaden. Vänd då påsen någon gång.
Stek kycklingklubborna i ugnen 200°C i en halvtimme (82 grader) (tills köttsaften är klar och ej blodig - skär ett snitt och titta). Ta ut och låt svalna något under folie samt servera.
Förslag på tillbehör: rosta gärna bitar av grönsaker samtidigt under kycklingen som kokt färskpotatis, paprika, morot och rödlök. Vänd bara i olivolja, salt, peppar och balsamvinäger. Yoghurtsåsen kan du blanda själv av riven parmesan och en klyfta pressad vitlök.

HEJSVEJS!!

1 kommentar: