torsdag 29 december 2011

Något till förrätt på nyår

Skagentårta på kavring

Ingredienser till en tårta a 26cm

Botten:
6st Skivor kavring med solroskärnor
75g Smör

Fyllning:
1dl Äkta majonnäs
1dl Philadelfiaost eller annan färskost
3dl Meze yoghurt
4st Gelantinblad
1/2st Citron, saften av
1kg Räkor med skal, som du sen skalar...
1st Röd lök, modell mindre
Salt & vitpeppar från kvarn
2msk Skuren dill
2dl Mix-rom
2msk Gräslök, skuren
Svartpeppar från kvarn
Citronklyftor

Såhär kan du göra:
1. Mixa kavringsskivorna i en mixer, tillsätt det smälta smöret.
2. I en 26cm springform, tryck ut brödmixet till en slät botten. Ev. kan du klä springformen med plastfilm så kan du enklare lyfta upp hela tårtan till något annat serveringsfat senare...
3. Blanda först ihop majonnäsen med osten till en slät massa, tillsätt sedan yoghurten.
4. Hacka räkorna lätt, vänd sedan ner dem i smeten tillsammans med löken, dillen och 1/3-del av rommen.
5. Lägg gelantinbladen i blöt i ca 10min, koka sedan upp saften av en 1/2 citron i en kastrull, lägg ner gelantinbladen så de smälter. Låt svalna och häll sedan ner vätskan i smeten, rör varsamt så allt blandas.
6. Krydda med salt & peppar. Smaka av...
7. Häll smeten i springformen, täck med plastfilm och låt stelna i kyl i minst ca 3timmar men gärna över natten.
8. När tårtan har stelnat så bred ut rommen som ett täcke på toppen, garnera med lite gräslök och drag några varv med pepparkvarnen över tårtan...



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar